Het verschil tussen hypes, rages, mode en trends: van snelle golven tot gestage stromen

Als merk wil je innovatief zijn en daarvoor is het belangrijk om te anticiperen op wat komt. Wat leeft er in de wereld en wat betekent dit voor de toekomst? Welke ontwikkelingen in jouw niche zijn belangrijk om te volgen? Waar is jouw doelgroep mee bezig en waar zijn zij naar op zoek? Om die stromingen te kunnen volgen en voorsprong te nemen, investeer je in trend research. Misschien denk je dan meteen aan modetrends en wat er volgend seizoen ‘in’ is, maar trendonderzoek gaat veel dieper dan dat en is geen synoniem voor hypes, rages en mode. 


Hype: een hoge golf met weinig slagkracht

Wanneer een grote groep mensen in de ban is van een concept, spreken we van een hype. Op korte tijd ontstaat een grote belangstelling voor iets dat echter snel weer voorbij is. Hypes krijgen vaak veelvuldige media-aandacht waardoor ze impactvoller lijken dan ze in werkelijkheid zijn. 

Belangrijk: hypes starten vanuit iets dat ontastbaar is. Denk maar aan de Ice Bucket Challenge en het leeuwendieet, maar ook de Rode Duivels-gekte tijdens het WK-voetbal. Indrukwekkende golven die grote ogen doen slaan, maar uiteindelijk weinig slagkracht hebben op lange termijn. 

Rage: de jacht op woeste waters 

Gaat het om iets tastbaar dat kortstondig maar intens veel belangstelling krijgt? Dan noemen we dat een rage. Een bevlieging die ervoor zorgt dat een bepaald item tijdelijk erg gewild is. Sterker zelfs: dat er een jacht op opent en het op korte tijd overal uitverkocht geraakt. 

De nieuwste Playstation. Stanley cups. Fidget spinners. Adidas Samba’s. Ze kaatsen als woeste waters op, maar verdwijnen net zo snel als ze krachtig tevoorschijn kwamen. Wanneer de storm is overgewaaid, vind je ze misschien jaren later nog eens terug op zolder of achterin je kast. En zeg je nostalgisch: dat was de rage van toen …

Mode: opflakkering in blokgolven

Anders dan rages is mode impactvoller en minder tijdelijk. Vaak gaat het niet eens om iets nieuw, maar om iets dat in blokgolven of seizoenen opflakkert en na enige tijd weer uitdooft (maar niet verdwijnt). Zo zijn trenchcoats, knielaarzen en faux fur regelmatig ‘in de mode’ en dan weer ‘uit de mode’. Crop tops, cargobroeken en low-rise jeans zijn anno de jaren 2020 weer helemaal terug van weggeweest - hoewel velen ze na de nineties uit hun garderobe zwoeren.

Mode hoeft niet enkel op fashion te slaan. Zo vinden we ook bij interieur en architectuur modeverschijnselen zoals bepaalde kleuren, materialen en vormentaal. In de beautysector komen looks zoals smokey eyes en curtain bangs regelmatig terug in de mode. En ook auto’s, voeding, tuininrichting … kennen elk hun eigen mode.

Trend: impactvolle sluimeringen onder het wateroppervlak

Trends zijn evoluties die zich op lange termijn vanuit diepe kernen een weg naar het oppervlak banen. Ze komen er niet van vandaag op morgen. Onder invloed van demografische, economische, sociale, ecologische en politieke factoren ontstaan er maatschappelijke trends zoals de vergrijzing, verstedelijking en de digitale revolutie. Die zorgen op hun beurt voor een verandering in onze waarden, onze noden en daardoor ons gedrag.

Vanuit die maatschappelijke trends ontstaan consumententrends en markttrends, die door trendwatchers worden opgepikt en geanalyseerd. Een voorbeeld: de klimaatverandering is een maatschappelijke trend. Mensen gaan daardoor op zoek naar ecologisch geproduceerde producten (nood) en willen hun steentje bijdragen (waarde) waardoor een consumententrend ontluikt. Vanuit die vraag ontstaan geleidelijk aan concrete oplossingen in markttrends: denk aan plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel of composteerbare verpakking van beautyproducten.

Lees ook: hoe werkt trendonderzoek?

Trends hebben een sterke impact en blijven voor een langere tijd relevant. Waar het als merk zeker belangrijk is om op de hoogte te blijven van hypes, rages en de laatste mode, zorgt trend forecasting voor een echte voorsprong op de markt. Je kan immers al jaren op voorhand aanvoelen waar ze zich naartoe beweegt. In plaats achterop te blijven in de klotsende golven van de concurrenten die zich ver voor jou bewegen, kom je als kopzwemmer naar buiten met een aanbod dat past bij de huidige en toekomstige trends. Een aanbod dat vooral ook relevant is, want het biedt een antwoord op de noden en waarden die mensen op dat moment voelen. 

Die relevantie zorgt ervoor dat je resoneert bij de juiste mensen en een waardevolle verbinding aangaat met je doelgroep. Het aanzien van je merk stijgt, mensen praten over je en klanten blijven trouw omdat je op het juiste moment de juiste oplossing biedt. Trend research gaat dus niet over je kar hangen aan een thema omdat het op dat moment ‘in’ is, wel over oprecht en toekomstgericht innoveren en zo de duurzame groei van je merk stimuleren.


Wil je trendgericht toekomstdenken als merk? Trend Researcher Katrien Meermans van Stille Bliksem gaat in de diepte en engageert je via inspiratiesessies met ideeën en voorbeelden die relevant zijn voor jouw niche.

Boek een intake


Vorige
Vorige

Een sterke branding voor delicatessenzaak Cammalleri: Stille Bliksem en De Barbaren bundelen expertise

Volgende
Volgende

Samenwerken met een PR-agency: een synergetisch samenspel voor een sterkere merkbekendheid