Sagmeister: Een meister in grafische vormgeving

© Stefan Sagmeister: Made You Look.

© Stefan Sagmeister: Made You Look.

Dat mijn eerste maand als stagiaire bij Stille Bliksem een ware rollercoaster was, dat kon je hier al lezen. In april kreeg ik ook de opdracht, of laten we het eerder privilege noemen, om een boek uit de rijkgevulde boekenkast van Tom en Katrien te lezen.

Ik koos voor het biografisch boek over Stefan Sagmeister: Made You Look, waarin de historie en belangrijkste werken van hem te zien zijn.

Ik kijk enorm op naar zowat elke grafische vormgever die van creativiteit zijn/haar beroep maakt. Stefan Sagmeister is daar één van. Hij is geboren in Oostenrijk en woont en werkt dankzij zijn succes in New York.

“My name is Stefan Sagmeister and I am an Austrian designer living in New York. I am tall and I like lemon wafers.”

Wat Sagmeister uniek maakt is dat hij, anders dan de meesten, erin slaagt om zijn designs ook van een praktische kant te bekijken. Het moet niet enkel mooi zijn, je moet er ook iets mee kunnen doen. Dat vind je zelfs terug op de cover van het boek zelf. Wanneer je het boek in zijn rode pvc-hoes steekt krijg je plots een andere tekening te zien. Hij werd hiervoor geïnspireerd in de subway van New York toen hij een studente examenantwoorden zag bedekken met een rode kaart.

De muziekfans onder ons krijgen ook leuke weetjes te lezen. Sagmeister creëerde talloze CD-hoezen, zo onder meer voor Lou Reed en The Rolling Stones. Hij ontwierp ook het design voor één van mijn favoriete albums: Feelings van David Byrne. Zowel waard om naar te kijken als te luisteren.

© Stefan Sagmeister, AIGA Detroit Poster (1999).

© Stefan Sagmeister, AIGA Detroit Poster (1999).

Wat mij nog het meest fascineerde was Sagmeister’s ietwat rare poging om een event te promoten. Stefan vroeg aan een medewerker om met een mesje tekst in te kerven op zijn lijf. Daarmee wou hij de pijn visualiseren die hij voelt wanneer hij moet nadenken over een designconcept. Nu denk je waarschijnlijk hetzelfde als ik deed. Hij had toch gewoon Photoshop kunnen gebruiken? True. Maar de gekheid van het concept maakt Sagmeister nu net zo goed in wat hij dagdagelijks doet en juist daarom is hij één van de meest invloedrijke vormgevers van de afgelopen jaren.

Ben je fan van grafische designs met een vijs los? Dan raad ik je zeker aan het werk van Sagmeister eens te bekijken. Garantie dat je vol verbazing het boek in één ruk uitleest.

Tot in mei!

Raven


Raven Van Daal