Mei - Turbo, turbo

Wat als ik nooit had gekozen voor een opleiding communicatie en ik nu werkte in een kleine bakkerij waar mensen elke dag koffiekoeken komen halen? Als kind was ik vastberaden om dé warme bakker in Limburg en omstreken te worden. Nu, talloze jaren later, denk ik daar anders over. Mijn echte droom ligt in de communicatiewereld.

Mensen, en vooral familieleden, vragen mij vaak: Wat is dat precies communicatie? Wel, tot op vandaag heb ik daar geen pasklaar antwoord op. De respons die ik aan mijn familie geef, is vaak even uitgebreid als mijn takenpakket als stagiaire. Geen dag is dezelfde. En toch doe ik het zó graag.

Ik probeer het je even uit te leggen.

Hit it and quit it

Mijn eerste stagedag lijkt ondertussen al een eeuwigheid geleden. Het dieselmotortje heeft zich als bij wonder vervangen door een turbomotor. Ik ga vooruit. Écht vooruit. Het resultaat tot nu toe: een geterroriseerd bureau en een grote wil om een veel te dure lederen agenda te kopen die mijn leven hopelijk kan reorganiseren.

Ik lieg niet als ik het over een turbomotor heb.

De afgelopen weken stonden mijn drukke werkdagen steeds in het teken van copywriting. Dat betekent schrijven, schrijven, schrijven én ja je raadt het al, nog eens schrijven. Uitnodigende persberichten, catchy social media posts, boeiende blogposts en sterke mailings, zowat alles kwam aan bod. Ik heb gelukkig magische vingers, in de zin dat ik nooit krampen krijg van al dat schrijven. De magie in mijn teksten, dat laat ik aan jou over.

Elke werkdag is eigenlijk een avontuurtje op zich.

Ik arriveer ‘s morgens om 9u30 (al denkt de bus daar vaak anders over) en weet op dat moment niet altijd wat mij te wachten staat.

Wanneer een ochtend rustig verloopt, werk ik simpelweg mijn voorziene taken af. Soms kan er dan in de late namiddag, lees: wanneer ik mijn klopje krijg, nog een opdracht binnenglippen en moet alles even wijken om toch maar die deadline te halen. Vaak gaat dat vooraf gepaard met een klein paniekmomentje maar tot nu toe heb ik (touch wood) netjes elke deadline gehaald.

“Hit it and quit it!”

Zoals Funkadelic ooit zong, moet ik na drukke dagen af en toe ook eens gas terugnemen. Als ik even wat meer ademruimte heb, neem ik de tijd om kennis op te doen uit de talrijke boeken en magazines waar het Stille Bliksem huis rijk aan is.

Waar ik misschien nog het meeste uit leer, zijn de uitgebreide anekdotes en verhalen van Katrien en Tom. Gaande van communicatieblunders tot grappige ervaringen met stagiaires. Ja, we hebben al serieus wat afgelachen. Deze maand heb ik zelfs de wijsheid meegekregen dat ik maar beter op tijd begin met pensioensparen. Help!

© Stille Bliksem - Brainstormen over de waarden van een merk

© Stille Bliksem - Brainstormen over de waarden van een merk

© Stille Bliksem - Aan het werk met onze personal assistant Schaduw

© Stille Bliksem - Aan het werk met onze personal assistant Schaduw

Be out there

Natuurlijk ruilt het Stille Bliksem team ook wel eens de bureaustoel in voor een autoritje. Zo vergezelde ik Katrien en Tom tijdens een social media workshop bij Copahome, de specialist in raamdecoratie. Zij waren toevallig gelegen in Kortrijk, waardoor het voor mij welgeteld de vierde keer was dat ik ooit West-Vlaamse grond betrad.

Met een tasje koffie en notitieboekje in de hand konden we meteen beginnen. Van Instastories maken tot de concurrentie uitgebreid analyseren. Katrien en Tom, twee communicatieve medaillewinnaars, deden volledig hun ding om de kneepjes van het vak uit te leggen.

Toegegeven, het was niet makkelijk om al dat West-Vlaams te ontcijferen, maar tijdens een interactieve workshop gaat het erom om de juiste dingen op het juiste moment te zeggen. Ik wist vooraf vrijwel niets over lamellen of jaloezieën, en toch kon ik verbazend genoeg met mijn kennis van communicatie af en toe aanvullen.

Het eerste klantencontact viel dus al reuze mee. Fjieuw.

Nochtans vond ik het enkele weken later behoorlijk nerve-wrecking toen ik te horen kreeg dat ik een social media workshop bij klant notaris Tom Bogaert moest bijwonen. Firstly, een notaris? Klinkt serieus! Secondly, ik verzorg al een tijdje de social media van deze klant, wat als hij mijn werk niet goed vindt?

Daar ging ik weer in mijn onzekerheid …

Na een stevige handdruk en leuke small talk was ik gelukkig meteen gerustgesteld. Katrien nam volledig de touwtjes in handen en vertelde alles over onze werkwijze en de belangrijkheid van social media. Achteraf dokterden we samen een workflow uit. De werknemers gebruiken die nu intern om beeldmateriaal en documentatie van panden aan te leveren. En met die bestanden tover ik op mijn beurt social media posts tevoorschijn.

I’m every woman

In mei ging ik ook met collega en beautyblogger Romy een dagje op pad.

Beauty.

Niet meteen mijn sterkste kant.

De volledige dag stond in het teken van een pr-event voor een merk van verzorgingsproducten. Romy was uitgenodigd als brand ambassador om haar persoonlijke ervaring met de aanwezige influencers en retailers te delen.

Ik ontdekte meteen hoe de influencer- en beautywereld in elkaar zit.

Als content creator moet je echt wel je stoute schoenen aantrekken om netwerken uit te bouwen. Daarnaast zijn er vaak heel wat events die je mag bijwonen. Dat betekent dat je zowel online als offline steeds aanwezig moet zijn om je stempel te drukken.

Het is een cliché dat mensen niet bijten. Maar je moet het toch allemaal maar doen. En laat Romy daar nu net een professional in zijn.

Om de dag af te sluiten kreeg ik ook een goodiebag met verzorgingsproducten aangeboden. Yes, please. Momenteel ruiken mijn oksels 24/7 naar limoenen én poets ik mijn tanden met houtskool tandpasta. Ja, ik denk dat ik mezelf ontpopt heb tot een nieuwe vrouw.

Ik voel me goed en het gaat ook goed. Super goed zelfs. Ik mag elke week iets nieuws doen en Katrien en Tom zijn topcoaches die mij weten klaar te stomen voor het echte werk. Sad to say, we naderen daarmee ook bijna het einde van mijn stage. Laten we dus hopen dat de laatste vier weken minstens even mooi en leerrijk mogen worden. Al twijfel ik daar niet aan.

Ik zie je hier volgende maand terug voor mijn allerlaatste blogpost als Stille Bliksem stagiaire.

PS: Ik ben helaas niet de grootste selfienemer of verhalenverteller maar wie wilt, mag mij altijd op Instagram volgen.

Tot in juni!

RavenRaven Van Daal