Carotterie, de gezonde twist

Carotterie

Carotterie, de gezonde twist

Met de wind in de rug rijden we naar ’t stad voor de officiële opening van Carotterie, een nieuwe eetplek in de Antwerpse Sint-Jorispoort. Start je ochtend met een powerontbijt of kies ‘s middags voor een gezonde lunch; take away of om daar te eten.

Gehuld in een grote zwartwollen cardigan met gouden glinsters verwelkomt eigenares Peggy ons. Ze draagt haar bril op haar hoofd, de gouden brillenketting kadert het geluk – af te lezen op haar gezicht. Ze biedt ons meteen iets te drinken aan en laat weten dat de hapjes er snel aankomen. Ik kies de rode wijn van Le Vin des Amis, mijn lief gaat voor een Whole Earth Ginger drankje.

Enkele jaren geleden dwongen voedselintoleranties Peggy, die reeds vegetarisch was, op zoek te gaan naar gezonde alternatieven. Haar liefde voor goed en lekker eten zorgde ervoor dat ze zelf aan het experimenteren sloeg. De gerechten die bij haar nieuwe veganistische levensstijl hoorden, vielen ook bij haar vrienden in de smaak en langzaam groeide de droom. Ze besloot er professioneel mee verder te gaan en volgde een cursus voedingsleer.

Onder het motto verandering van spijs doet eten werkt Peggy niet met een vaste kaart; dit geeft haar ook de vrijheid waar ze erg van houdt. Ze kookt graag uit de losse pols en die gemoedelijke aanpak straalt ze ook uit. Ze slaat met iedereen een babbeltje en vertelt enthousiast over de hapjes en de ingrediënten. Geen geheime keuken hier, maar oprechte openheid.

Carotterie

We proeven veel heerlijke, frisse smaken zoals de spreads vegan chickpea curry en preparegan. De geserveerde slaatjes maken je nieuwsgierig naar een vol bord quinoa fava vegan feta of beluga lentils. Ook de broodjes ricottaspread met schijfjes gegrilde courgette en paprika doen mij mijn vingers aflikken. En dan komt het lekkers, voor al wie zoet is geweest: de vegan mojito cheesecake. Vlotjes gaan ze als volledige taarten de deur uit en ik kan de mensen geen ongelijk geven. Eentje is geentje.

Peggy is overtuigd van de meerwaarde van gezonde voeding, maar zal niemand haar visie opdringen. “Ook mensen die niet vegetarisch of veganistisch eten, zijn hier welkom. Van mij mogen ze gerust hier hun lunch komen halen en ’s avonds een steak eten. Dat kiest iedereen voor zichzelf.” Geen wijzend vingertje, maar een portie keuzevrijheid dat eens te overtuigender werkt. Carotterie is vooral een positieve plek, waar iedereen – ongeacht eetvoorkeuren of intoleranties – geniet van een lekkere, gezonde hap.

Hofleverancier van Carotterie is De Fermetisten, een organisatie die samenwerkt met onze Belgische boeren. Biologische producten krijgen voorrang en naast verse kwaliteit hecht Peggy veel belang aan duurzaamheid. Daarom biedt ze de afhaalmaaltijden en verse sapjes aan in glazen bokaaltjes en flesjes. Je betaalt hiervoor een halve euro leeggoed, aan jou om de potjes terug te brengen of zelf te hergebruiken.

Thuis genieten we verder van de vegan mousse au chocolat, artisjokkenhummus (met recept), homemade granola en de coldpressed slowjuice van het huis. Ze zorgen voor een heerlijke boost en (nog) meer goesting in puur eten.

Carotterie
Sint-Jorispoort 12
2000 Antwerpen


Photo: © Katrien Meermans

PREV

Pop-Up Class

NEXT

Meisjes