Alberte. Kleine gerechtjes, grote liefde.

Alberte

Alberte. Kleine gerechtjes, grote liefde.

In de schaduw van de avondzon zit ik op het terras achteraan. Terwijl ik op een  vriend van me wacht, luister ik naar de uitleg van de gastvrouw aan het tafeltje naast me. Je kiest zelf je hapjes en hoeveel. De avond duurt met andere woorden net zo lang als jij zelf wilt.

We drinken elk een glaasje wijn als aperitief. Hij kiest voor zacht rood, ik voor zomers wit. Later op de avond bestel ik een tweede glas om stiekem de naam van het wijnetiket te lezen, maar nog voor ik van mijn tweede glas drink, ben ik de naam alweer vergeten.

We verhuizen naar ons tafeltje binnen waar we de koks perfect kunnen gadeslaan. We starten de avond met een kommetje courgette, auberginedip en kappertjes. Het brood op tafel is nog warm en kraakt heerlijk in de mond. Op een tweede bordje vraagt de Nero Di Sicilia kaas om opgepeuzeld te worden. We doen het netjes met de vork, maar de laatste restjes nemen we toch met de vingers.

De vloer herinnert aan de lagere school en komt terug op de drankenkaart. De plek voelt authentiek, vertrouwd alsof ik er al jaren kom. Enkel met het krukje heb ik soms problemen, lekker ontspannen achteruit leunen zit er niet in.

Verzot van iced teas en het liefst homemade bestel ik die van het huis. En glas rood met roze tinten is de eyecatcher op tafel. Lichtzoet en fris. Goedgekeurd. We bestellen ons derde gerechtje, waar we niet lang op moeten wachten. De service gaat erg vlot en het team vult elkaar perfect aan. Met een oprechte glimlach glijden ze bijna door de ruimte.

De bitterballetjes smaken pittig met de radijs; de plattekaas op het bord zorgt voor een zacht tegengewicht. Als afsluiter gaan we voor de asperge met groene kruiden en roerei omdat mijn tafelgenoot een echte aspergefanaat is. Ikzelf ben niet erg wild van de groente, maar vind het gerecht meer dan geslaagd. Het eten en de sfeer zitten zelfs zo goed dat ik vergeet foto’s te nemen.

Voor dessert en koffie is er wegens omstandigheden geen tijd. Met een dubbel gevoel vragen we de rekening; alsof we nog niet klaar zijn om naar huis te gaan. We zouden er nog uren kunnen blijven hangen.

We zien elkaar elke maand, telkens op een andere plek. Maar de volgende afspraak zal – tegen de regels in – terug bij Alberte zijn. Al was het maar om de naar verluidt goeie kop koffie te proeven.

Alberte
Dendermondsesteenweg 78
9000 Gent


Photo: © Katrien Meermans

PREV

Lief lijf

NEXT

You